Kreatin az izomsorvadás ellen

A kreatin csökkentheti az izom leépülését  

Általánosan ismert, hogy mozgásképtelenné vált betegeknél már viszonylag rövid ágyban fekvési időszak után is szignifikánsan csökken az izomtömeg, valamint az izomerő, és az izomzat lábadozás közbeni újjáépítése rendszeres fizikoterápiás kezelés és megfelelő erőedzés mellett is hosszabb időt vehet igénybe.

Ebben az összefüggésben nemrég sikerült áttörést elérni a kreatin alkalmazásával kapcsolatban. Sikerült ugyanis kimutatni, hogy azoknál az önkéntes kísérleti személyeknél, akiknek 2 héten keresztül az egyik lábuk csípőtől a lábujjakig be volt gipszelve, (tehát mozgásképtelen volt), kreatin szedésével az izomtömeg-veszteség a mozgásképtelenné vált lábon csökkenni tudott a kontrollcsoporthoz viszonyítva.

Az izomtömeg, ugyanakkor az izomerő növekedése is egyértelműen jobban alakult a gipsz eltávolítása után a rehabilitációs fázis alatt kreatint szedő csoportnál, és minden izomrost átmérője szignifikánsan nagyobb volt a rehabilitáció után, mint a kontrollcsoportnál, melynek tagjai nem vettek magukhoz kreatint (Hespel és munkatársai, 2001). A kreatint ezeknek az adatoknak az alapján már a rehabilitáció során – pld. csípő- és térdizülettel operált betegeknél –  is sikerrel alkalmazták a svájci rehabilitációs központban.

Kreatinpótlás izombetegségben szenvedőknek

A német “Muskelreport” (Beszámoló az izomról) c. folyóirat 3/96 számának 23-25 oldalán nyilvánosságra hozott „Mein Selbstversuch mit Kreatin-Monohydrat“ (A kreatin monohidráttal folytatott önkísérletem) című beszámolójában  írja Therese Bigge asszony – aki  kb. 30 éve szenved végtag körüli izomsorvadásban, a táplálékának kreatinnal történő kiegészítésével kapcsolatos bámulatosan pozitív tapasztalatairól.

Ö maga – és azóta a különböző izombetegségekben szenvedő  további betegek  egész sora – számolt be erről személyes levelekben: „A legfeltűnőbb volt a járóképességben elért javulás. Gyorsabban, biztosabban, könnyebben és kitartóbban tudok járni“, vagy: „Már egy heti kreatinszedés után megszűntek a keringési panaszaim és az erős fáradékonyságom“, vagy: „Most már anélkül tudok rövidebb szakaszokat megtenni, hogy kísérne valaki“, stb.

Tudományosan igazolt kettős vakkísérletek

Az olyan beszámolók, melyek nagyon bátorítóan hangzanak és az utóbbi időben egyre gyakrabban jelennek meg, csak felülvizsgálva, és komolyan vehető klinikai tudományos kettős vakkísérletek során erősíthetők meg. Az izombetegségben szenvedő betegek egyes esetekről szóló beszámolói végül mégis csak felkeltették az orvostársadalom figyelmét.

Számos tanulmány igazolja a kreatin előnyeit

Ennek nyomán végül különböző átfogó tudományos vizsgálatokba kezdtek az ilyen betegeknél (Tarnopolsky és munkatársai, 1997). A kanadai Prof. Tarnopolsky körüli csoport különböző muszkuláris- és  neuromuszkuláris betegségekben szenvedő betegeknél  kreatin szedése után az izomerőre gyakorolt egyértelműen pozitív hatásokat mutatott ki (Tarnopolsky és Martin, 1999).

Az izombetegekkel folytatott ilyen vizsgálatok – amilyeneket már Németországban is végeznek, pld. Prof. Hanefeld Göttingenben (Hanefeld 1999) és Prof. Pongratz Münchenben (Walter és munkatársai, 1999; Klopstock és munkatársai, 1999) – első eredményei teljesen pozitívak. Svájcban 1998. decemberében kezdték meg az első placebóval kontrollált kettős vakkísérletet Duchenne típusú betegségben szenvedő betegekkel a berni  Inselspitalban (PD. Dr. J.M. Burgunder, Neurológiai Klinika, együtt  Prof. T.Wallimannal, ETH-Zürich).

A bostoni  Prof. M. F Beal körüli csoportnak a “Nature Medicine” c. folyóiratban nemrég közzétett dolgozata (Klivenyi és munkatársai, 1999) – amelyik a kreatin  Huntigton- és  ALS állatkísérletekben tapasztalt meglepően pozitív  neuroprotektív védőhatását mutatta ki – eufórikus lelkesedést váltott ki az USA-ban: „Breakthrough in the treatment of neurodegenerative diseases” (Áttörés a neurodegeneratív betegségek kezelésben).

Az 1999. május 28. és 30. között Bécsben megtartott European Metabolic Group (EMG) Meeting (Európai Metabolikus Csoport Értekezlet) keretében a kutatómunkáról bemutatott eredmények alátámasztották a kreatin különböző izombetegségekben szenvedő betegeknél tapasztalható hatásosságát, valamint a kreatin neuroprotektív hatását. Hasonlóan pozitív kutatómunkáról számoltak be „A kreatin alapkutatásától a klinikai alkalmazásig“ címmel tartott nemzetközi értekezleten is, 1999. június 4-én Milánóban.

by La Llave Alex