A kreatin fokozza a növekedési hormonok kiválasztását!

Minden erősportoló ismeri a kreatint, mint hatásos táplálék-kiegészítő szert. Ennek ellenére még mindig nem oldották meg teljesen az okok kirakós játékát, hogy miért hat teljesítményfokozóként ez az anyag.

Most ehhez jött még egy szempont, ami az ergogén (teljesítményfokozó) hatásáért  felelős lenne: ez pedig növekedési hormon szervezet által produkált kiválasztása.

Így tudtak Schedel és munkatársai  hat egészséges férfi kísérleti személynél 20 g kreatin monohidrát adása után egyértelműen magasabb növekedési hormonszintet kimutatni a vérben, mint a kísérleti személyeknél, akiknek placebót adtak be.

A vérben mérhető koncentráció a kreatin bevétele után átlagosan 83 %-kal volt magasabb. A hormonszint csúcsértékeit a kreatin beadása utáni 2 és 6 óra közötti időszakban mérték.

Ezek az adatok további kérdéseket vetnek fel, miért rendelkezik a kreatin táplálék-kiegészítőként teljesítményfokozó hatással. Itt természetesen figyelembe kell venni, hogy 20g kreatin egyszeri bevétele nagyon magas dózist jelent, ami sok hasmenést és gyomor-bél problémát idéz elő.

Az ilyen mennyiségeket rendszerint 4 egyenkénti – egyenként 5 g-os – napi bevételre osztják el. További vizsgálatokkal kell annak a kérdésnek utána járni, hogy növekedési hormonkiválasztás ilyen emelkedése alacsonyabb dózisok esetén is fellépne-e.

by La Llave Alex