Ésszerű a kreatin szedése diétában is?

A diétában szedett kreatin védő hatású lehet az izmokra

Sok atléta foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy a kreatin szedése diétában is ésszerű-e. Úgy tűnik, hogy a vizsgálatok adatai igazolják ennek a hatékony táplálék-kiegészítő szernek a pozitív hatásait kalóriacsökkentés esetén is. A Rockwell és munkatársai által közölt dolgozat szerint edzett férfi erősportolókat vizsgáltak diétájuk folytatásának időszakában.

A kísérleti személyek egyik fele  naponta 10 g kreatint kapott, a másik fele pedig placebót. A táplálék összetétele szénhidrátban gazdag volt (a kalóriák 55 %-ka), zsírban szegény (24%) volt és mérsékelt fehérje összetevőt (21%) tartalmazott. A táplálék mindkét csoportban azonos volt.

A kreatinfoszfát tároló kreatinpótlás esetén a várakozásnak megfelelően 15 – 16 %-kal emelkedett, a placebó adása esetén azonban változatlan maradt. Annak érdekében, hogy a teljesítőképességet rövid, nagyon intenzív terhelésekkel tudják ellenőrizni, a kísérleti személyeket 10 egymás után következő 6 másodperces sprinttel és minden esetben 30 másodperces szünetekkel vizsgálták.

Itt tendenciózusan megmutatkozott a kreatint szedő csoport jobb teljesítőképessége a másik csoporttal szemben, amelyik placebót kapott. Miközben a testzsír százalékban mért vesztesége mindkét csoportban azonos volt, az értékes zsírmentes testtömeg leépülése a placebót szedő csoportnál a maga 2,4 %-os értékével egyértelműen magasabb volt, mint  a kreatint szedő csoportnál mért  1,4 %-os érték.

Összegezve tehát ténylegesen megmutatkozott, hogy bár a zsírmennyiség csökkentése nem közvetlenül támogatott a diétában, de a zsírmentes tömeg vesztesége kisebb. A rövid maximális erőteljesítmények kifejtésének képessége tendenciózusan szintén jobb volt, ha kreatint szedtek, ami pozitívan hat a tipikus testépítő edzésekre.

Így tehát feltételezhető, hogy ez a diéta során feljavult erőkifejtő képesség hosszú távon is eredményesebb edzéseket tesz lehetővé, és így közvetve támogatja a zsírcsökkentést, ugyanakkor minimalizálhatja az izomtömeg-vesztést.

TITKOS TIPP: 

A diétában  nem csak a lehető legkevesebb víz tárolásáról van szó, hanem a maximális izomtömeg megtartásáról is. A CREATIN X6 kreatin 6 észtert tartalmaz és ennek köszönhetően nem tárol vizet a bőr alatt,  fokozza a teljesítőképességet, ezáltal pedig az izom megtartását. Ezért néhány hobbi- és profi sportoló diétában mindenképpen a kreatint választja.

by La Llave Alex