Milyen hatással van a kreatin az izomnövekedésre?

Dangott, Schultz és  Mozdziak tudósok  vizsgálták itt ismertetett kísérleteik során a kreatin  izomépítésre gyakorolt hatását és azt, hogy a kreatin szedése a vázizomzat valódi megnagyobbodásához vezet-e, nem pedig csak az izomsejtek víztartalmának emelkedéséhez.

A kreatin az izomzat megnagyobbodását eredményezi?

A kísérletek során patkányok kaptak vagy kreatin monohidrátot, vagy placebót (5 %-os dextróz-oldatot). Ugyanakkor az állatok egy végtagján eltávolították a lábszár-izomzat egy részét, ennek következtében a megmaradó izom fokozottan meg lett terhelve (ez angolul az úgynevezett „compensatory hypertrophy”, lásd a tanulmány címét).

A lábszárizomzatban található szatellitsejtek aktivitása megemelkedett mind a placebóval etetett állatoknál, mind azoknál, melyek kreatin monohidrátot kaptak. A második csoportnál a szatellitsejt aktivitásának ez a fokozódása azonban egyértelműen erősebb volt, mint az első csoportnál. Érdekes módon más végtagokon – melyekről nem távolítottak el izomzatot – nem  lépett fel a szatellitsejtek megnövekedett aktivitása, sem a placebóval etetett, sem a kreatinnal etetett csoportnál.

A kreatin tehát csak edzéssel-, illetve a növekedés stimulálásával vezetett a szatellitsejtek erősen megemelkedett aktivitásához. E tanulmány szerzői feltételezik, hogy a kreatin monohidrát orális adása emelte meg az izomsejt kreatin tartalmát, és így az ozmotikus nyomást is a sejtben képződő pótlólagos vízelraktározáson keresztül.

Ez azután a kreatinnal kapcsolatos korai tanulmányokban is gyakran megfigyelt izom-megnagyobbodáshoz vezethet, ami ezután indirekt módon is a szatellitsejtek aktiválását idézi elő. Ezek a sejtek ekkor összeolvadnának a tulajdonképpeni izomsejtekkel, melynek során a sejtmagjaikat az izomsejteknek „adományozzák” és így a sejtmagok sejttömeghez való viszonyát előnyösen befolyásolják, mely végül is előnyös a megnagyobbodási folyamat számára.

A kreatin valódi izomnövekedést eredményez

Így tehát az izomzatban található szatellitsejtek megnövekedett aktivitása kreatin monohidrát adásával volt elérhető. A szatellitsejtek az izomsejtek „leánysejtjei”, melyek mintegy tartalék izomsejtekként működnek például az izomszövet sérülése vagy megbetegedése esetén. Ezek a sejtek – melyek a sejtfolyadék és a sejt bazális membránja között helyezkednek el – fontosak az izom megnagyobbodása szempontjából.

Ha ugyanis bekövetkezik az izomsejt megnagyobbodása, akkor a vastagodás révén megnő a sejt térfogata. A további megnagyobbodás szempontjából döntő a sejt felszínének a sejt térfogatához mért viszonya. Ha növekszik a térfogat – és ezzel együtt a sejt felszíne is – úgy valamikor elér egy  kritikus szintet, melynek során a sejt felszínének a sejt térfogatához mért viszonya megakadályozza a sejt  további növekedését.

Ekkor ugyanis a sejt felszíne – mint az izomsejt és a környezete közötti anyagcsere helyszíne – olyan nagyságot ér el, hogy a sejten belüli struktúrák sejtmag által biztosított szabályos ellátása már nem lehetséges.

A CREATIN PUR a világ legtisztább kreatinja

A sejtmag ekkor első sorban már arra nem képes, hogy elegendő új örökítő anyagot bocsásson a sejt rendelkezésére. Ennek a problémának a megoldása a sejt osztódása (hiperplázia), vagy a sejtmagok számának növelése lenne, hogy az izomsejt megnagyobbodási folyamata továbbra is lehetséges legyen.

Hogy emberi vázizomzatban egyáltalán létre jöhet-e a sejtszaporulat – tehát a hiperplázia – az továbbra is vitatott marad a kutatók között. A szatellitsejtek, mint „tartaléksejtek ” szállítják az izomsejteknek az új, pótlólagos sejtmagokat, és ezen a módon teszik lehetővé új sejt növekedését hiperplázia, tehát sejtszaporulat nélkül.

A szatellitsejtek megnövekedett aktivitása ezért a testépítők szempontjából rendkívül pozitívan értékelhető, mivel így a megfelelő edzési motivációval együtt az izomzat erősebb megnagyobbodása következik be.

„A kreatin csak edzéssel együtt hatásos, és nem  csak  az egész  szervezetre hat pozitívan, hanem helyileg is hat.” (Andreas Frey)

A kreatin csak edzéssel együtt hatásos

A testépítők számára fontos ebből a tanulmányból, hogy a kreatin edzéssel együtt ténylegesen vázizomzat   valódi megnagyobbodásához vezet. Ez így sokkal kifejezettebb, mint kreatin nélkül, tehát nem csak átmeneti vízelraktározás megy végbe. Hogy milyen mértékben lehet ezeket az eredményeket emberre átvinni, az végső soron nehezen megválaszolható.

A szóban forgó felismerések azonban megengedik azt a következtetést, hogy a kreatin szedése valódi izomnövekedéshez vezet, és nem csak – mint ahogy gyakran állítják – az izomzatban történő vízelraktározás következik be, ami bizonyos szünet után ismét gyorsan eltűnik.

Szerző:

Andreas Frey okleveles kereskedő (táplálkozási tanácsadó, „A” engedélyes fitnesszedző,  FREY Nutrition® vevőszolgálat  és termékfejlesztés)

Források:

Dangott B, Schultz E, Mozdziak: „Dietary creatine monohidrát e supplementation increases satellite cell mitiotic activity during compensatory hypertrophy“, (2000) Int J Sports Med 21:13-16.

by La Llave Alex