A dózistól függő hatások

A  kreatin vérben elért maximális koncentrációja (Cmax) 5 g-os dózis adása után mintegy 1 óra elteltével, 6 – 10 g adása után kevesebb, mint 2 óra elteltével mérhető. A Tmax (a vérben mérhető maximáais koncentrációig eltelt idő) > 10 g-os dózis esetén több mint 3 órát tesz ki. A farmakokinetika tehát dózisfüggőnek tűnik, bár erre vonatkozólag még túl kevés tanulmány áll rendelkezésre ahhoz, hogy megbízható kijelentéseket lehessen tenni.

Mi történik a kreatin KH-val együtt történő szedése estén?

A témába vágó egyik tanulmány szerint 5 g kreatin kizárólagos alkalmazása esetén 50 perc Tmax után 170 mg/l Cmax értéket értek el. Ugyanekkora mennyiségű kreatin 500 ml 18,5 %-os  glukózoldattal (tehát  92,5 g glukóz) együtt történő alkalmazása estén a Cmax 80 mg/l-t tett ki, a Tmax 90 perc volt.

Ez az összehasonlíthatóan alacsony Cmax érték és a hosszú Tmax időtartam az izomzat  inzulinstimuláció miatt megemelkedett kreatinfelvételére vezethető vissza, vagyis az inzulin nem olyan sokáig tartózkodik a vérben, hanem rögtön felveszik a sejtek (alacsony Cmax). Ennek következtében természetesen eltolódik a Tmax is. Hogy világos legyen: pontosan ennek kell történnie, a kreatin  inzulinstimulációval kombinált szedése tehát abszolút ajánlható.

Bár idősebb embereknél a fiatal kísérleti személyekhez viszonyítva nem mutatkozott különbség a kreatin farmakokinetikájában, az intramuszkuláris kreatintartalom azonban alig növekedett, ami megmagyarázza, hogy a kreatin sok tanulmány szerint miért nem vezethetett az idősebb személyek csoportjánál a teljesítmény javulásához.

Alex La Llave

by Alex La Llave

2013 májusa óta vagyok a FREY Nutrition® csapat tagja. 23 évvel ezelőtt kezdtem el ezt a sportot és ez idő alatt nagyon sok kiegészítő terméket kipróbáltam.