Kreatin-szérum és a csodaszerek

Ha mindig csak kreatin monohidrátot használunk, az idővel unalmassá válik, annál is inkább, mert annyira olcsó. Valami újnak kell tehát jönnie, ami forradalmi, valami olyannak, amiért szívesen adunk ki több pénzt. A fantázia előtt nincsenek határok, évente egész palettája jelenik meg a csodálatos – valójában kérdéses hatékonyságú – új kreatinvegyületeknek. Egyike ezeknek a “fejlesztéseknek” az úgy nevezett kreatinszérum, amely még néhány évvel ezelőtt is nagyon népszerű volt. Szerencsére és joggal csak rövid ideig, éppen hogy megismertük.

Ez állítólag folyékony formája miatt elkerüli az emésztőtraktust, gyorsan az izomzatba jut, sokkal hatékonyabb, mint a hagyományos kreatin, és nem vezet a test egyes helyein a víz felszaporodásához.

A kreatinszérum haszontalan

Ezen a helyen leállítjuk az üres ígéreteket és idézünk egy tanulmányt, melyben éppen ezt az állítást vizsgálták.

A vizsgálatok során beadott kreatinszérum (megfelel 2,5 g kreatin monohidrátnak) nem vezetett a vérben mérhető kreatinkoncentráció  emelkedéséhez, azonban 2,5 g hagyományos kreatin monohidrát  adása szignifikánsan megemelte a megfelelő  vérszintet.  A  kreatinszérum elemzése azt az eredményt adta, hogy  a nevezett folyadék 5 ml-ében (a gyártó közlése szerint megfelel 2,5 g kreatinnak) kevesebb, mint 10 mg kreatin monohidrát  és  90 mg kreatin található. A kreatinszérum  tehát  egyszerűen haszontalan.

Csak megbízható eredetü kreatint használjunk

A továbbiakban meg kell még említeni az újfajta szénhidrátokat tartalmazó és mindenféle rejtélyes szállítási matricával ellátott, különleges titkos laboratóriumokból származó kreatinkombinációkat (például CreaVitargo, Createston, stb.) is. A legtöbb egyszerűen azt célozza, hogy a kreatin dextrózzal vagy maltodextrin egy időben történő szedése estén az inzulincsúcs időben eltolva álljon be, és így ne kerüljön sor több kreatin felvételére.

Először is a kreatint inzulin nélkül is felveszi a szervezet – bár csak kisebb mennyiségben – másodszor pedig már megtudtuk, hogyan lehet ezt nagyon egyszerűen maltodextrinnel megoldani.

Az irtózatos összeg, amit az állítólagos csodavegyületekre ki kell adni, egyáltalán nem áll arányban a megtakarított ráfordítással vagy az elért haszonnal, mert egynél több inzulincsúcsot a világ összes KH-je sem képes elérni, az ozmolalitás (egyensúly intra- és  extracelluláris testfolyadékok között) ebben az összefüggésben nem játszik szignifikáns szerepet.

A „Kre-Alkalyn egyértelműen drágább, de nem jobb, mint a hagyományos kreatin! Túlzott ígéretekkel reklámozzák, de azokat nem tudja betartani!“ (idézet: A. Frey)

Néhány szóban a legújabb csodaszerrő, a Kre-Alkalyn-ről:

Jelenleg nagyon  divatos a Kre-Alkalyn (KA), aminek használatával kapcsolatosan az alábbi állításokat tette a cég:

  1. A keletkező kreatininnak köszönhetően nincs víztárolás.
  2. 5 g kreatin monohidrátból szétbomlás miatt csak 200-400 mg kreatin és 4,6 g kreatinin marad.
  3. A KA-t szabadalmaztatásra jelentették be (és ez természetesen a KA kiemelkedő voltát is jelenti).

Az első állítással kapcsolatban el kell mondani, hogy a víz tárolása bizonyos fokig még kívánatos is, mivel a kreatin – mint ozmotikusan hatékony anyag – vizet köt meg a sejtekben  és  ezen az úton  fejti ki többek között anabolikus, illetve  antikatabolikus hatását. A víz túlzott mértékű elraktározása többnyire a túl nagy kreatin- és főleg szénhidrát bevitelen alapul és így könnyen elkerülhető.

A második állítás is könnyen cáfolható, mert az említett számok nem felelnek meg a valóságnak. Ezena helyen még egyszer szeretnénk emlékeztetni Schedel és munkatársainak a “Felvétel és elimináció” c. fejezetben már idézett tanulmányára [15], ahol a kreatin szétbomlását a gyomor-bél traktusban a szedési utáni első 6 órán belül elhanyagolhatóan csekélynek nevezték, és megállapították, hogy a szérum kreatinból kreatinná történő konverziója csupán 13 %.

Hozzá kell még ehhez tenni, hogy az említettel együtt valamennyi kísérletet – mely a különböző feltöltési- és fenntartási módokat vizsgálta – hagyományos kreatin monohidráttal végeztek. A  KA ajánlott adagolása  azonban  az állítólag jobb felvétel (és  így csekélyebb szükséglet) ellenére  megegyezik a normál kreatin monohidrátra vonatkozóan tudományosan megalapozott szedési ajánlásokkal, amire hivatkozva természetesen fel lehetne tenni a kérdést, vajon ki nem találja meg itt teljes mértékben a számítását?

A Kre-Alkaly szabadalmaztatása

A következő  pont lenne a szabadalom. Vettük a fáradtságot, hogy utána nézzünk a szabadalomnak (US-Patent Nr. 6.399.661).

A következő kivonatot kaptuk: „The present invention relates to an oral kreatine supplement and the method of making this supplement which includes mixing an alkaline powder with a powdered kreatine until the pH of the mixture is in the range between 7-14. A powdered additive is added to the mixture for improving sweetness and taste. Finally, a further alkaline powder is added to the mixture to adjust the pH of the mixture to a range between 7-14. This mixture is then mixed with water prior to ingestion.“

Ugyanez szabad fordításban: vegyünk kreatin monohidrátot és adjunk hozzá bázikus port (2,99 € a reformházban) addig, míg a pH-érték megfelelő nem lesz. A reklámprospektus szerint a fejlesztő részleg ezt kb. 1,5 évig  “kutatta”…

Röviden szólva a Kre-Alkalyn egy felfújt reklámígéreten alapszik, amely nem felel meg a valós tényeknek. Ezért az állítólagos anyagért a hagyományos kreatin árának többszörösét kell kifizetni, a legfeljebb azonos hatásért.

Alex La Llave

by Alex La Llave

2013 májusa óta vagyok a FREY Nutrition® csapat tagja. 23 évvel ezelőtt kezdtem el ezt a sportot és ez idő alatt nagyon sok kiegészítő terméket kipróbáltam.