Arnold Schwarzenegger (7-szeres olimpiai bajnok)

Ebben az összefüggésben Arnold Schwarzenegger egy jó példa. Kimagasló genetikájával tudott – a mennyiségi edzés és napi két edzési egység ellenére – ami csak kevés pihenési időt engedélyezett számára – tömeges és szálkás izomzatot tudott felépíteni. Ma azonban már tudjuk, hogy a legtöbb sportoló egy intenzív és rövid erőedzés után a rá következő kielégítő pihenéssel gyorsabb és hatékonyabb növekedést ért el, mint órák hosszat tartó edzéssel, melyen szabályosan átkínlódja magát.

Ezt a tényt ráadásul tudományosan megalapozott vizsgálatok is többszörösen alátámasztják. A jó genetikája segítette Arnoldot a hiányos edzésmód ellenére az izmos test és a 7 Mr. Olmpia cím eléréséhez. Másképpen kifejezve: ha Arnold már akkor a ma ésszerűnek tartott, elismert  edzési elvek szerint edzette volna magát, lényegesen nagyobb tömegű és szálkásabb izmot ért volna el, mint amire az akkori, elavult elvekkel képes volt.

A hatékony edzésnek ezért figyelembe kell vennie az emberi test alapvető biológiai folyamatait, és az izomzatot – mint olyant – arra alkalmas eljárással célzottan és lehetőleg hosszú távon kell ingerelnie. Minél rövidebb, annál jobb. A 6. fejezetben bemutatunk egy olyan edzési elvet, melyet FIT-nek nevezünk. A FIT a Frey Intensity Training (Frey edzésintenzitás) rövidítése és értékes edzési elveket egyesít egy átfogó edzés- és kardio-programmal. A FIT-tel A. Frey szerint az építési fázisban hatékonyan lehet izmot építeni, és a diéta alkalmazásával optimálisan lehet zsírt égetni.

Ha a FIT szerint edzünk, akkor már csak némi türelemre van szükség, hogy sikert érjünk el az izomnövelésben vagy a zsír leadásban. Ezért tehát nem csak a helyes edzés a siker alapja, hanem a türelem és a kitartás is fontos.  A Frey Intensity edzés más edzési programokkal azonban csak rövid ideig cserélhető fel pld.  a változatosság érdekében, és  az izmot  új ingerekkel ismételt növekedésre késztessük.  Az alternatív programok azonban nem helyettesíthetik a FIT-et, mivel nem veszik figyelembe a mindent átfogó biokémiai alapelveket.

Utolsóként a Mike Mentzer által kidolgozott HIT-rendszerrel váltották le a fennálló edzési módszereket rövid, intenzív és forradalmi edzési formával.

Több út vezet Rómába, mondják. Ezek közül azonban csak egy a legrövidebb és leghatékonyabb: egy intenzív, rövid, nehéz és robbanékony erőedzés! Hogy miért egy hosszú utat választunk, ha a rövid is választható? Valóban van még néhány “nem tanítható” testépítő, akik a mennyiségi módszert követik a maga számtalan szakaszával, részben akár 20 izomcsoportra alkalmazva. Ez első sorban az ő tudásukon múlik a lehetőleg hosszú és terjedelmes edzésegység segítségével, a következő mottó szerint: “A több többet hoz, a még több még többet!”

Ez azonban egy téves következtetés, mivel az izom növekedéséhez nem csak a rendszeres és intenzív edzés fontos, hanem mindenek előtt a kielégítő pihenés. A túl hosszú és túl gyakori edzésegységek következtében egyértelműen zavar lép fel a pihenési képességben, ezért ezeknek a sportolóknak a számára gátolt marad a maximális izomépítés. Az ilyenfajta “edzésorgiák” a maguk akár több mint 3 órás időtartamukkal fokozott kortizol-kiválasztásra ösztönzik a szervezetet, hogy megvédje magát az erős terheléstől.

A kortizol a test erős katabolikus hormonjának számít, és izomtömeget éget el, hogy azt energiaként hasznosítsa. Ha az erőedzést izomépítés céljából túl sokáig végezzük, többnyire az ellenkezőjét érjük el: bekövetkezik az izomépítés leállása, a stagnálás és nem ritkán a túledzés, ami az izom anyagának leépítésével jár.  Utolsóként a Mike Mentzer által kidolgozott High Intensity Trainig  (röviden HIT-nek nevezzük) bevezetése után történt meg a meglévő edzési módszerek felváltása egy rövid, intenzív és forradalmi edzésformával.

Ami ez után következik!

Reméljük, hogy ezzel a bevezetővel sikerült felkeltenünk az érdeklődésedet a következő cikkek iránt. Ezek az izomzat építéséről és csoportosításáról tartalmaznak alapvető információkat, továbbá olyan alapvető edzési elveket, mint a KISS-elv és Frey Intensity Trainig. Ezen kívül szemléletesen elmagyarázzuk a maximális zsírleadás érdekében végzett aerob edzés lényegét és felszámoljuk az évszázadok óta uralkodó mítoszokat.

„A legjobb táplálkozás  csak annyira jó, amennyire azt az alapjául szolgáló   edzés  lehetővé teszi.“ (idézet: A. Frey)

E gondolatok jegyében kívánunk jó szórakozást olvasás közben, valamint sok sikert a még következő ajánlások gyakorlati alkalmazásához. Gondolj mindig a következőkre: a legjobb táplálkozás csak annyira jó, amennyire azt az alapjául szolgáló edzés lehetővé teszi.

Másképpen kifejezve: egy intenzív edzés kétszer olyan hatékony, ha alapját ésszerű táplálkozással rakjuk le. A két terület kölcsönösen befolyásolja egymást, de hogy pozitív vagy negatív irányban, az egyedül és kizárólag Rád marad, és a Te kezedben van!

Sporttársi üdvözlettel,
a FREY Nutrition® csapata

by La Llave Alex