PITT-Force – Andreas Frey Karsten Pfützenreuterrel és csapatával*

A PITT-Force egy időközben igazán ismertté vált, és sikeres edzési program, melyet sok sikeres sportoló alkalmaz. A testépítés alapkövével Karsten Pfützenreuter életre hívta, kifejlesztette, és egy rendszerbe egyesítette a PITT-Force különböző edzési alkalmazásait, melynek során az egyes ismétlések jelentik a rendszer alapját. Célja az izomzat maximális terhelése és az abból következő – a hagyományos edzési elvekhez viszonyítva – fokozott hipertrópia.

* balról jobbra: Andreas Frey, Carsten Jürgensen, Diana Bayer, Mark Baumgart, Nicole Pfützenreuter, Karsten Pfützenreuter, Peter Baers

afzrn6m45

A PITT-Force alapgondolata

A PITT-Force alapgondolata az egyes ismétlések egymásra következéséből áll, amelyeket a rendkívül rövid, csak néhány másodperces pihenési fázisokkal váltakozva a lehető legnagyobb gyakorisággal egymás után hajtanak végre. Ezzel az eljárással tehát váltásokat hajtanak végre a terhelés és a pihenés között, hogy intenzívebbé tegyék az izmok ingerlését.

A PITT-Force edzési kézikönyv

Mivel az izom számára ismétlődő pihenési fázisokat tesznek lehetővé, a tejsavtermelés – melyet mindnyájan ismerünk az izomégés érzésének formájában egy szakasz az utolsó ismétlései alatt – egyértelműen hátrább kerül, amit határozottan több ismétlést tesz lehetővé, mint az egy hagyományos edzési szakaszban lehetséges.

A rövid pihenési szünetek lehetővé teszik az izom fokozott vérellátását, és gondoskodnak a hulladékanyagok optimális lebontásáról, valamint az új tápanyagok beviteléről, melyek izomépítésre használhatók. A mindig külön-külön végrehajtott ismétléseknek köszönhetően kevesebbszer következik be csalás – a gyakorlat nem tökéletes végrehajtása – , mint az például a több mint 12 ismétlést  tartalmazó szakaszok esetében a gyakorlatban gyakran előfordul.

Mivel a PITT-Force rendszer bizonyos edzési tapasztalatot feltételez, kezdőknek (még) kerülniük kell ennek az edzési módszernek az alkalmazását, és izmonként 6 – 10 szakaszból álló és 8 – 12 ismétlést magába foglaló hagyományos edzési módszerrel eddzék magukat. A PITT-Force csak fokozódó tapasztalattal lehet hatásos, és mindenek előtt sérülés nélkül végezhető.

A PITT-Force a alaptapasztalattal rendelkező  sportolók  és a haladók számára is eredményes edzési rendszer,  és  mindenek előtt a platók, valamint az izom számára szokatlan  inger  leküzdését biztosítja. Számos sportoló – mint pld. a német bajnok Peter Baers, hogy csak  egyet említsünk –  megmutatta, hogy  a rendszer tartósan alkalmazva is átlagon felüli sikert tesz lehetővé.

A PITT Force Trainings lefolyása

Először is, mindig csak a gyakorlathoz megfelelő súlyt válasszuk. Irányelvként leszögezhető, hogy a súly éppen akkora legyen, amekkora legalább 8 tiszta ismétlést tesz lehetővé. A 8. vagy  9. ismétlés  után a súlyt egy meghatározott  szünet idejére – ami három,  maximum  öt másodperc – le kell tenni, hogy azután folytassuk a további ismétléseket.

Ezt az eljárást addig kell végezni, amíg egyetlen  további tiszta ismétlés sem lesz már lehetséges. Igen haladó sportolók estén – akik nagy intenzitással edzenek – a szünetek ideje meghosszabbítható, ez az időtartama azonban midig legfeljebb 20 másodperc lehet. Egy-egy izmonkénti edzési egység legfeljebb 5 szakaszt foglal magába. Helyesen és a leírtak szerint végrehajtva lehetséges ezen az 5 szakaszon belül a célzott izmot maradéktalanul a kimerültség állapotába hozni.

Még ha a PITT-Force inkább a haladó sportolókra irányul is, és kezdők számára nem mondható ajánlottnak, a  PITT-Force tartozik teljesen egyértelműen a hatásos, eredményes edzési módszerek közé sorolható, mert lehetővé teszi a megbízható izomépítést, valamint első sorban annak lehetőséget biztosítja, hogy a platókat a differenciált izomingereknek köszönhetően hatásosan leküzdjük.

Kissé módosított formában a PITT-Force ugyancsak alkalmas arra, hogy egy  meglevő edzési rendszert intenzívebbé tegyen oly módon, hogy minden egyes izomcsoport edzése végén 3-4 egymás után következő szakasszal egy szivattyú-szakasz következik (lásd  „A szivattyú-szakasz a Hatfield-rendszernél” c. fejezetet is).

by La Llave Alex