A HIT a legésszerűbb edzési módszerek közé tartozik.

Előnyei:

  1. Optimális hormonkiválasztás

Különböző tanulmányok bizonyítják, hogy az intenzív edzés támogatja az anabolikus (= izomépítő) hormonok kiválasztását, és ezt kb. 45 – 50 perccel a legmagasabb pontja után éri el. Kb. 50 – 60 perc múlva azonban visszaesik a kiválasztás, és a katabolikus (= izomleépítő) hormonok termelése drasztikusan fokozódik. Ezért korlátozott az edzési egységek optimális időtartama, és nem lehetnek hosszabbak, mint egy óra. Az edzési idő korlátozása a HIT legfontosabb alapelve, aminek optimális hormonkiválasztás a következménye.

  1. Csekély időráfordítás

Mivel a hagyományos edzési egység többnyire 1,5  –  2 óráig tart,  vagy ennél is hosszabbak, és  legalább 3, sőt haladóknál hetente 5-ször végzik, a HIT esetében egyértelműen csekélyebb az időráfordítás. Így elegendő hetente háromszori, egyenként 45 perces edzés, hogy a sikert gyorsan – és a hagyományos edzéshez viszonyítva csekély – időráfordítással elérhessük. Ennek feltétele azonban a maximális intenzitás, valamint a HIT alapjául szolgáló szabályok figyelembe vétele.

  1. Világosan meghatározott szabályok

A világosan meghatározott szabályok elősegítik a motivációt, és könnyebben vezetnek sikerhez. Az edzési program szabályai inkább pontatlanok és emiatt csak többé vagy kevésbé értelmezhetőek, ami megnöveli a tisztázatlanságok és félreértések valószínűségét. A HIT ezzel szemben világos szabályokat fogalmaz meg, melyeket a siker érdekében be kell tartani és  ezáltal lényegesen megkönnyítik a végrehajtást. „Menj el a határig, érd el az izom kimerülését és tarts  rövid edzést!“ ezek a világos előírások, melyeket mindenkinek meg kell értenie és alkalmaznia kell.

  1. A túledzés nem lehetséges

Minden edzési módszer legnagyobb ellensége a túledzés, mert az nem csak az új izomtömeg építését akadályozza meg, hanem még a meglevőt is leépítheti. A HIT-nél alkalmazott alapelv eleve megakadályozza a túledzést, hiszen csak akkor szabad újra edzeni, miután a pihenés és adaptáció befejeződött.

A HIT az egyik legésszerűbb, ha éppenséggel nem a legésszerűbb edzési módszer.

Sok sikeres profi testépítő edz ezek szerint a módszerek szerint, és a HIT testépítő körökben kitűnő hírnévnek örvend. A HIT alapjául szolgáló elv az izomépítés biológiai folyamatait veszi figyelembe azzal, hogy elég hosszú idejű regenerációs időt használ fel erre, mert az izom mindig csak a pihenési idő alatt növekszik és nem az edzés ideje alatt. Aki a HIT hátrányait keresi, csalódni fog, mert ilyenek nincsenek. Egészen világosan kifejezve: a HIT ajánlott!

by La Llave Alex