„A  nőknél gyakori félelem, hogy az erőedzés  “izomhegyeket” kölcsönöz, nem csak indokolatlan, hanem  kontraproduktív is a zsírleépítés szempontjából.“ (idézet: A. Frey)

A pozitív anyagcsere-alkalmazkodás leírt biológiai adaptációja nem csak férfiak, hanem nők számára is érvényes, ami az erőedzést első sorban a testzsír csökkentését kívánó nők számára helyezi egészen más megvilágításba és teszi rendkívül ésszerűvé.

A nők számára is fontos az erőedzés!

Ennek érdekében jól ellátják a nőket arra vonatkozó tanácsokkal, hogy a súlyokkal végzett edzést részesítsék előnyben a kardio-edzéssel szemben. A téves módon még uralkodó félelem – miszerint “abnormális  izomhegyek” alakulnak ki – nem csak indokolatlan és  messzemenően téves elképzelés, hanem  kifejezetten kontraproduktiv is a zsírleépítés szempontjából.

Az izomépítés folyamata csak nagyon lassan halad előre, és nőknél a magasabb női hormontartalom (pld. ösztrogén), ugyanakkor kevesebb férfihormon következtében egyértelműen nehezebb ezt megvalósítani, mint férfiaknál. Mielőtt az észlelhető és első sorban látható izomépítés létrejön, a fokozott anyagcsere pótlólagos zsírleépítést okoz diétaspecifikus táplálkozási módot feltételezve, melynek következtében a súlyvesztés pozitívan vehető észre a mérlegen.

Ha aktiválni akarjuk anyagcserénket, akkor emiatt kell az erőedzésnek még az állóképességi edzés előtt történnie!

Az  izomrostok típusai

Az emberi test izmai két különböző típusú izomrostból épülnek fel. A rostok fajta szerinti megoszlása genetikailag meghatározott, és edzéssel is csak csekély mértékben változtatható meg.

  1. típus: lassan összehúzódó izomrostok (vörös rostok)

  • túlnyomóan aerob anyagcsere
  • a mitokondriumok megnövekedett mennyisége
  • több mioglobin (ezért sötétebb színű)
  • kisebb foszfát-tároló

A lassan összehúzódó izomrostok különösen a hosszú aerob edzésegységek végrehajtásra alkalmasak és keskeny felépítésűek. Kisebb erőt fejtenek ki, azonban tartósabban, ezért hosszabb ideig állnak rendelkezésre. A túlnyomóan lassan összehúzódó izomrostokkal rendelkező emberek inkább az állóképességet igénylő sportágak űzésre alkalmasak, pld. maratonfutásra. Az izomtömeg felépítése csak nagyon rejtett módon megy végbe, és ez egy nagyon hosszadalmas folyamat.

  1. típus: gyorsan összehúzódó izomrostok (fehér rostok)

  • túlnyomóan anaerob anyagcsere (jobb glkoliz)
  • kevesebb mitokondrium
  • kevesebb mioglobin (ezért világosabb színű)
  • nagyobb foszfát-tároló

A gyorsan összehúzódó izomrostok hosszabbak, vastagabbak, és első sorban anaerob munkánál aktívak. Több erőt tudnak rövidebb idő alatt kifejteni, azonban csekélyebb állóképességi teljesítményük miatt lényegesen gyorsabban fáradnak el, mint a vörös izomrostok.

Azok a sportolók, akik különösen sok 2. típusú izomrosttal rendelkeznek, jobban alkalmasak erősportok űzésére, mint állóképességi sportokra. A 2. típusú izomrostok játsszák a legnagyobb szerepet a testépítésben, mivel elsődlegesesen az átlagon felüli izomtömeg fejlesztéséért felelősek.

Az erőedzés megelőzi az állóképességi edzést

Bár a fehér izomrostok nagyobb vastagságnövekedésük révén döntő részt képviselnek a testépítő sport sikereiben, semmiképpen nem szabad elhanyagolnunk a vörös izomrostokat sem.  Azért, mert utóbbiak nem csak az aerob terhelésekben vesznek részt jelentős mértékben, hanem az anyagcsere aktivitásban kifejtett működésük révén ugyancsak részt vesznek a zsírmentes izomtömeg építésben.

Így a vörös izomrostok nagyobb mitokondrium mennyisége a zsírok eredményesebb elégetéséhez, és ezzel a test kisebb zsírhányadához vezet. Csak a két rosttípus azonos idejű igénybevétele eredményez olyan egységes teljesítményemelkedést, mint amilyet többek között a FIT is elér.

by La Llave Alex