Az izom ingerlésétől az izomépítésig

Az izomsejteket idegimpulzusok ösztönzik arra, hogy az inakat összehúzzák, ami az egész izom összehúzódásához vezet. A kifejtett inger intenzitásának és időtartamának megfelelően kisebb vagy nagyobb mértékben vesznek részt az izomsejtek az összehúzódásban. Az összehúzódáshoz szükséges energiát az ATP (adenozin-tri-foszfát) felbontásából nyeri az izom; az ATP-ből ezáltal ADP (adenozin-di-foszfát) keletkezik.

A testnek azonban bizonyos idő elteltére, azaz a szakaszok közötti szünetekre van szüksége, hogy ezt a lebontást részben pótolhassa a további edzés számára. Ennek alapján nagyon fontosak a szakaszok közötti, ugyanolyan hosszú és kielégítő szünetek, hogy az edzés során igénybe vett izmoknak elegendő ideje legyen a regenerációra.

Ezek a tények többek között az első elvként lettek figyelembe véve az edzési alapelveknél. Az egyes szakaszok közötti 1 – 2 perces szünet jelenti az optimális irányértéket. A kreatin lerövidítheti a szakaszok közötti pihenési folyamatot, és így hozzájárulhat az intenzívebb edzési egységekhez, ami hosszú távon nagyobb izomnövekedéshez vezet.

Az edzési inger az izom adaptációjához vezet

Az teljesítőképesség- és készenlét célzott edzéssel lényegesen javítható. Az izom adaptálódik (adaptáció = alkalmazkodás), vagyis az adott körülményekhez igazodik.  Az izom ennek köszönhetően hozzászokik a kezdő terheléshez, ami ismételt alkalommal könnyebben esik. Ennek feltétele azonban a kielégítő pihenés, melynek során az izom regenerálódik és nagyobb  teljesítmény leadására válik képessé.

Mivel ismételt edzés esetén a mozgás lefolyása begyakorolttá válik, még tovább javul az izom koordinációja. Az izom terhelhetőbbé válik, az izomrostoknál bekövetkezik a hipertrópia jelensége (= az izom keresztmetszetének megnagyobbodása) és így több erőt tud kifejteni.

A leírt működési rendszer a szuperkompenzáció alapja, melyet többek között a FIT is figyelembe vesz, lásd ehhez a Frey Intensity Training leírását. A  rendszeres  erőedzés  révén emelkedik a kapillárisok száma (ezek a legkisebb véredények) az izomban, ez pedig javítja az izmok vérellátását. Ez a hatás intenzív aerob edzés révén jelentősen erősödik.

Több aktív izom tömeg = az anyagcsere fokozás = fokozott mértékű és gyorsabb testzsír-leépítés

A tápanyagellátás “szivattyúja”  

Az úgy nevezett “szivattyú” fogalommal az izomzat fokozott vérellátását fejezi ki a szaknyelv, ami ugyancsak szükséges az izomsejtek kielégítő proteinekkel, aminosavakkal és glikogénnel történő tápanyagellátásához. Az  izom  feljavult intra- és  intermuszkuláris koordinációja az energia rendelkezésre állításának gazdaságossá tételét idézi elő az izomban.

A mitokondriumok (= a sejtek erőművei) száma növekszik, az anyagcsere a körülményekhez alkalmazkodik, gazdaságosabban dolgozik, és több testzsírt használ energiaként. Az említett anyagcsere-alkalmazkodás nem csak edzés közben, hanem a pihenés alatti nyugalmi állapotban is bekövetkezik, ezáltal fokozódik az alapanyagcsere. A mitokondriumok felszaporodásnak ez a hatása ismét csak aerob edzés révén fokozható.

Több izom több zsírt éget el

Összefoglalva: a több izomzat az alapanyagcsere fokozásával jár. A test több energiát igényel a testhőmérséklet fenntartáshoz és fizikai tevékenységek közben, valamint nyugalomban is több kalóriát igényel. Végkövetkeztetésként levonható, hogy csökken a napi szükséglet felett elfogyasztott kalóriák zsírként történő lerakódásának valószínűsége, és ez a valószínűség minden gramm izomtömeggel kisebb lesz.

Mindent egybe vetve a több izom tehát optimális feltételeket jelent a  testzsír leépítéséhez . Nagyobb izomtömeggel diétafázis közben jobban, eredményesben és  gyorsabban el lehet elégetni a felesleges zsírpárnákat, mivel több anyagcsere-aktív tömeg áll rendelkezésre, és  ezáltal több energia használódik el zsír formájában.

by La Llave Alex