6. Robbanékony mozgás negatív emeléssel!

Döntő az eredményes ismétlés érdekében a robbanékony emelő mozgás, melyet lassú lefelé mozgás követ. Utóbbit negatív mozgásnak is nevezik. Ez a negatív mozgás az negatív intenzitástechnika ismétlésének alapelve, és  a “normál izomláz” szempontjából van rendkívül nagy jelentősége.

Szemben azzal a gyakori nézettel, hogy az izomláz rossz az izomépítés szempontjából, az új tudományos felismerések érdekes megállapításokat hoztak elő.

Az izomláz az intenzív edzés jele, és alapvetően részt vesz az izomépítésben.

A legkisebb sérülések, valamint az izomzat legszélsőségesebb nyúlásai is izomlázat okoznak. Ez nagyrészt az izomépítés számára előnyös, mivel a tejsavnak az edzett izomzatba ezután következő bejutása a növekedési hormon fokozott kiválasztásával jár. A növekedési hormonnak ezt az izomépítés számára fontos kiválasztását a negatív mozgása ismétlése nagymértékben támogatja.

Az edzett izomzat könnyen felpumpált érzése az edzésegységet következő napon a tejsav ilyen jellegű felszaporodásának jele.  Az izomláz így tehát az intenzív edzés bizonyítéka, és a növekedési hormon fokozott kiválasztása révén alapvetően részt vesz az izomépítésben.

Az extrém izomláz – melyet erős fájdalmak kísérnek – azonban mindig elkerülhető. Ebben az esetben az edzés által keletkezett izomszakadások és károsodások túl nagyok ahhoz, hogy a következő edzésegységig kielégítő pihenéshez lehessen jutni, ezért hosszabb pihenési idő válik szükségessé.

Az ismétlés negatív mozgása nagyon szokatlan terhelést jelent testünk számára, főleg akkor, ha majdnem kizárólag pozitív mozgásokkal ütköznek. Ezért reagál testünk negatív ismétlés esetén különösen jól, méghozzá izomépítéssel. Ennek alapelveként az 1 – 2 másodperces ütemű robbanékony felfelé mozgás, és a rá következő 3 – 4 másodperces negatív mozgás az eredményes edzés alapelve, így tehát ajánlott.

7. A mozgás korrekt és ellenőrzött kivitelezése!

A korrekt – csalás nélküli – végrehajtás tulajdonképpen mindenki számára ismert, mégis van számos olyan sportoló, aki ezt a döntőalapelvet súlyosan semmibe veszi. Az a hit, hogy a nagy súlyok korrekt végrehajtásának figyelmen kívül hagyásával végzett mozgatása masszív izomzathoz vezet, többnyire motiváló célt jelent a kezdők számára.

Az ilyen eljárás  nem ritkán sérülésekhez  és  az edzések emiatt bekövetkező abbahagyásához  vezet. Nem lehet elég gyakran hangsúlyozni, mennyire fontos a tiszta végrehajtás. Ennek köszönhetően lényegesen jobban igénybe vesszük az izomrostokat, és eredményesen elkerüljük a sérüléseket. Aki gyakran nagy edzősúlyokkal és inkább szabad súlyokkal edz, azt a nehéz szakasz előtt feltétlenül és támogatóan segítenie kell egy edzőpartnernek.

Ennek első sorban az utolsó ismétlésnél kell a mozgás egyenletes és tiszta lefolyására ügyelnie, azonban nem előbb, mint a két utolsó ismétlésnél kell minimális segítséget nyújtania; éppen csak annyit, hogy a súly lassan és egyenletesen mozogjon az ismétlés  véghelyzetébe.

Túl gyakran lehet látni edzést végző sportolókat a  vízszintes nyomópadon, amikor a segítő annyira erősen húzza a rudat és  próbálja edzőtársát úgy támogatni, hogy  az ember azt hinné, az egyik a mellizmait akarja edzeni, a másik vele egy időben a hátizmait.

Ami talán viccesen néz ki, természetesen minden más, mint mókás vagy ésszerű, és rendkívüli mértékben növeli a sérülések veszélyét, ebben az esetben mindkét erősportoló számára.

Nem szabad mindent elhinni, amit hallunk!

Ha megkérdezünk 100 különböző személyt, akkor 100 különböző véleményt kapunk – nem szabad azonban mindent elhinni, amit hallunk! Sokkal inkább érvényes az ocsú elválasztása a búzától, mert gyakran egy önmaga által kinevezett fitneszguru nem rendelkezik azzal a tudással, mint amit el szeretne velünk hitetni.

Ráhagyatkozhatunk és hagyatkozzunk is rá a gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező sportolókra, akik több éves edzési és/vagy versenytapasztalattal rendelkeznek. Ugyanis csak a gyakorlatban mutatkozik meg, hogy mi az elméleti alapelvekben valódi érték, hiszen a legszebb reményű elmélet is csak keveset hoz, ha gyakorlati alkalmazása nem sikerül. És pontosan ezért rendkívül gyakorlatorientált az itt leírt 7 edzési elv, mert nem papíron nyertek, hanem a színpadon!

Aki figyelembe veszi ezeket az elveket (melyek ugyancsak a FIT alapját képezik) a legjobb úton van ahhoz, hogy elérje edzési céljait. Minden nap új úttörő edzéstechnikákat mutatnak be, melyeket férfiak és nők egyaránt alkalmazni szeretnének.  Ezeket általában nagy kételkedéssel kell fogadni, és semmiképpen nem szabad mindent kipróbálni, amit a nyomtatott sajtó és/vagy az edzőtársak terjesztenek.

Sok új, agyondicsért “extrém” technika sokat ígér, azonban nem csak, hogy semmit sem tart be, hanem, hanem túledzés kialakulásával és sérülésekkel döntő mértékben veszélyezteti az edzés sikerét.

Még ha különbözőek is az egyes egyének genetikai feltételei, az alapvető biológiai folyamatok azonosak, és mivel minden edzési elv figyelembe veszi az emberi test biológiai folyamatait, a legtöbb sportoló bámulatos sikerekről számol be. Pontosan ezért nem ígérünk mást ezen a helyen, amit később ne tudnánk betartani, hanem kizárólag olyan alapelveket közvetítünk, melyek el is vezetnek a hosszú távú és mérhető sikerhez!

by La Llave Alex