A nátrium befolyásolja a kreatinfelvételt?

A Williott CA és munkatársai által végzett kísérletekben azt vizsgálták, hogy egyidejűleg végzett nátrium-bevitellel befolyásolható-e a kreatinfelvétel. Vizsgálataikkal így igazolni tudták, hogy az izomzat kreatinfelvétele magasabb nátrium koncentráció esetén fokozottabb. Megállapították, hogy a nátrium koncentrációjának csökkentésével egyértelműen csökkent a kreatin izmokba történő szállítása is.

Így tehát nem csak az inzulin képes a kreatin izomcellákba történő beáramlását döntő mértékben javítani – amit már számos tanulmányban igazoltak – hanem a kreatin nátriummal kombinált szedése is optimalizálhatja annak felvételét.

A magasabb nátriumkoncentrációnál tapasztalt jobb kreatinhatás utalás lehet arra, hogy néhány kreatintermék – mely „szállítómátrix“-ként a dextróz vagy a maltodextrin mellett más anyagokat is, például nátriumot is tartalmaz – különösen hatásos. Ha emellett meggondoljuk, hogy a bélben a folydék- és szénhidrát felszívása szintén nátriumfüggő módon megy végbe, akkor értelmet nyer ennek az ásványi anyagnak az edzés utáni étkezéssel konyhasó formájában történő csekély mértékű adása (mintegy 200 -500 mg).

by La Llave Alex