A kreatin hosszú távú szedése nem káros a szervezetre

Egyes esetekben akut mellékhatásokról – így hányásról, rosszullétről, hasmenésről és izomgörcsökről – számolnak be a kreatin fogyasztók, de ez igen ritka esetekben fordul elő.

A tartós szedés esetén fellépő mellékhatásokra vonatkozóan készült néhány tanulmány, melyek többnyire azonos véleményen vannak: a kreatin hosszú szedési idő után sem mutat közvetlenül igazolható negatív hatást az emberi szervezetre.

Így például Mayhew és munkatársai  vagy Poortmans és munkatársai vizsgálták naponta 5-20 g kreatin több éven keresztül végzett szedésének hatását a vesékre és a májra. A Kreider és munkatársai  körüli kutatócsoport ezen kívül több mint 21 hónapos időszakon át naponta 5 g kreatin szedése után nem csak a májat vagy a veséket, hanem további egészségparamétereket (vérképzés, elektrolitok, vérzsírok, izmok enzimjei, stb.) is megfigyelt, és semmilyen különbséget nem tudott megállapítani a kontrollcsoporthoz viszonyítva.

Előzetes vesebetegség esetén nem ajánlott a kreatin szedése

Ezek az eredmények tehát nagyon hangsúlyozottan szólnak a tartós szedés veszélytelenségéről, azonban ezen a helyen utalnunk kell arra, hogy az emberi szervezet nem csak egy sor laborparaméterből áll, és mindig fennáll bizonyos maradék kockázat. Erre mutat rá az egyik – patkányokkal folytatott kísérletekről szóló tanulmány, amelyik bizonyos veszélyeket már előzőleg károsodott vesék esetén észleltek.

A téma lehető legkomolyabb tanulmánya állatkísérletek során ezzel szemben nem talált a vesefunkcióra nézve negatív hatást.

Non-Responder

A kreatinpótlással a legalacsonyabb bázikus értékekkel rendelkező személyek (tehát pld. a vegetáriánusok)   érik el a legjobb eredményt, akik legnagyobb arányban rendelkeznek II. típusú rostokkal és  zsírmentes tömeggel (FFMM). Az úgy nevezett non-responder (genetikai adottságok miatt az antigént fel nem ismerő, nem válaszoló) személyek éppen az ellenkező tulajdonságokat mutatják.

A kreatin minősége

A kreatin jóságának legfontosabb kritériuma tisztaság/minőség. Minél rosszabb (és olcsóbb) az alkalmazott szintetizáló eljárás, annál több – részben mérgező – melléktermék, pld. cianamid (a kiinduló anyagok egyike), dicianamid és dihirotiazin mutatható ki, egészen az olyan veszélyes nehézfémekig, mint a higany.

Itt tehát nem szabad spórolni, hiszen a kreatin általában nem különösen drága termék. Az egész világon legtisztább kreatint az Alzchem cég (egykori Degussa-SKW-Trostberg) állítja elő a védett Creapure® név alattt.  Az Alzchem cég Creapure® terméke nagyon finom és mikronizált minőségű. Emiatt tudja a szervezet optimálisan felvenni, és így gondoskodik az erő- és az izom növelésében elért kitűnő eredményekről.

Tárolás és felbomlás

A kreatint hűvös és mindenek előtt száraz helyen kell tárolni, mivel magas légnedvesség esetén hajlamos a spontán bomlásra. Mint ahogy az várható, a kreatin  folyékony formában nem marad hosszú ideig stabil (különösen savas környezetben, pld. a gyomorban) és  ezért  közvetlenül az összekeverés után kell fogyasztani. Ezzel kapcsolatban figyelembe kell venni, hogy a gyomron történő áthaladás annál gyorsabban megy végbe, minél jobban megfelel a bevitt folyadék hőmérséklete a szervezet hőmérsékletének.

A hús főzése során egy óra alatt veszendőbe megy a meglevő kreatin kb.  50 %-a (ez irányértéknek tekinthető), ehhez képest azonban egy hússzelet gyors megsütésekor   csak  mintegy  10 % kreatin vész el, a légszáraz hús  és  hal  megtartja kreatintartalmának még 90 %-át.

Alex La Llave

by Alex La Llave

2013 májusa óta vagyok a FREY Nutrition® csapat tagja. 23 évvel ezelőtt kezdtem el ezt a sportot és ez idő alatt nagyon sok kiegészítő terméket kipróbáltam.