A kreatin, mint kisegítő terápia a neuromuszkuláris betegség ellen

Bár az alapkutatásokból nyert felismerések alapján a kreatin és a foszfo-kreatin központi szerepét átfogó módon kimutatták és dokumentálták, mégis meglepő, hogy a kreatin a legutóbbi időkig kevés figyelmet kapott a humán orvostudományban.

Ugyanis teljességgel feltételezhető, hogy a központi és perifériás idegrendszer, valamint a vázizom, a szív és a csontok különböző betegségeiben szenvedő sok beteg profitálhatna a kreatin szedéséből. Elvileg ugyanis ki lehetne mutatni, hogy sok betegség – különösen neuromuszkuláris területen – megzavart sejtenergetikával jár együtt, vagyis az e betegek  ideg-  és / vagy  izom sejtjeinek energiaállapota lényegesen alacsonyabb  kreatin-értékekkel rendelkeznek, mint a normál tartomány.

A kreatin javítja az ideg- és izomsejtek energetikai állapotát, így hosszú távon csökkenthető az izom- és energiavesztés.

Kreatin a betegségek ellen

A Duchenne típusú izomsorvadás estén az izomstressz után megnövekedett kalciumkoncentráció áll fenn az izomsejtekben. A disztrofin-proteinek disztrofin-glikoprotein komplexben való jelenléte vagy hiánya következtében ennél a betegségnél ugyanis gyakran hibák jönnek létre a betegek izmainak sejtmembránjában, emiatt túl sok kalcium áramolhat az izomsejtekbe.

A krónikusan megnövekedett intracelluláris kalciumkoncentráció többek között azt okozza, hogy az izomsejtek – melyek állandó energiaráfordítás és így az energetikailag értékes foszfo-kreatin fogyasztása alatt állnak és megkísérlik a felesleges kalciumot a sejtekből kiszivattyúzni – görcsösen összehúzódnak és végül lassan degenerálódnak. A sejtekben fellépő krónikusan megemelkedett kalciumkoncentráció kalcium-függő proteázok aktivitásának következtében az izomanyag leépítéshez, és hosszú távon izomsorvadáshoz vezet.

Az optimális energetika

Kreatin segítségével történő helyreállítása – ami a nyugalmi fázisokban foszfo-kreatinná (PCr) töltődik fel – logikus terápiás stratégiának tűnik, ami a disztrofén egerek sejtkultúrájában már ténylegesen bevált (Pulido és munkatársai, 1998).

Az ezekkel a disztrofén egerekkel foglalkozó legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a kreatin nem csak az izomelhalást gátolja szignifikánsan, hanem segít a mitokondriumciók fenntartásban is (Passaquin és munkatársai, 2002), ami  de facto több energia rendelkezésre bocsátásához vezet .

Még ha a kreatin szedése és ezzel a foszfo-kreatin szint emelkedése nem is tudja közvetlenül javítani a különböző neuromuszkuláris megbetegedések tényleges okait, egy kreatin- helyettesítés mégis általánosan javítja az idegek és izmok energetikai állapotát. Ha a kreatin szedése elég korán beavatkozik a betegséglefolyásába, feltételezhető, hogy nem csak a tünetek javulnak lényegesen, hanem a betegség lefolyása is lassul, vagy akár hosszabb időre késleltethető.

Kapcsolódó cikkeink

by La Llave Alex