A kreatin fontos az immunvédelemhez

A falósejtek (makrofágok) – melyek nagy jelentőségűek a szervezetbe bejutó baktériumok és vírusok megsemmisítése szempontjából – kreatinkináz rendszert tartalmaznak, és a vírusok, valamint baktériumok formájában betolakodó szervezetek fagocitózisához (faló eljárás) foszfokreatint használnak fel energiaforrásként (Loike és munkatársai, 1979).

Úgy tűnik, hogy a kreatin és a foszfokreatin az ember rendszerszerű fertőzései esetén energiatárolóként fejt ki közvetlen védő hatást (Lara és munkatársai, 1998).

A kreatin, mint hivatalosan engedélyezett táplálékkiegészítő

A kreatint számos sportágban használják

Miután a berni Schweizerische Bundesamt für Gesundheitswesen (BAG = Svájci Egészségügyi Szövetségi Hivatal)  táplálékkiegészítőként vizsgálta be a kreatint, és azt 1995 augusztusától engedélyezte, a kreatint – mint az atléták felépítő szerét – gyakorlatilag minden sportágban használják. A kreatinnal – mint a teljesítmény természetes fokozására alkalmas szerrel – már jó néhány nemzeti és nemzetközi versenyen több aranyérmrt nyertek.

A kreatin ezért ajánlott a jól edzett hobbisportolók, a hegymászók, a kerékpárversenyzők, stb. számára is, akik gyakran testi teljesítőképességük határait feszegetik, de nem csak az effektív fizikai teljesítmény fokozása érdekében, hanem azért is, mivel a nagy erőfeszítések kipihenhetősége is javul,  és  gyorsabbá válik (Greenhaff és munkatársai, 1994: Aaserud és munkatársai, 1988).

A Lausanneban székelő Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC)1998. december 14-én kiadott közleményében ismertetett egy hivatalos állásfoglalásban, hogy  semmilyen  objektív ok nem áll fenn a kreatin doppinglistára tételére,  és hogy a  sportolók és  atléták  továbbra is engedélyezett táplálék-kiegészítőként szedhetik a  kreatint a teljesítmény természetes fokozása céljából.

by La Llave Alex