A proteinnel alkotott kombináció nem csökkenti a hatást

Gyakran érvelnek azzal, hogy a kreatint semmi esetre sem szabad proteinnel együtt szedni, mivel a táplálékban található fehérje ösztönzi a gyomorsav termelését és így a több kreatin már az emésztési traktusban hatástalan kreatininné bomlik le, ennél fogva a kreatinpótlás eredményessége korlátozott.

Sőt, néha még odáig is elmennek, hogy gyomorsavblokkoló szedését javasolják kreatinpótlás esetén, hogy optimalizálják a kreatin felvételét.

A kreatin proteinnel kombinálható

A rendelkezésre álló tanulmány alátámasztja, hogy ez teljesen szükségtelen. Így Schedel és munkatársai ki tudták mutatni, hogy a kreatin vérben mérhető szintje 5 g kreatin egyszeri bevétele után a 20-szorosára emelkedett. Ezt a csúcskoncentrációt 2,5 órával a bevétel után érték el.

Ezzel szemben a kreatinin vérben mérhető szintje csak maximum 13 %-kal emelkedett. A második kísérletben adott mennyiség 5 g kreatin volt 60 g tejsavó-protein koncentrátummal. A 2,5 óra múlva elért kreatin szint – mint ahogy a kreatin egyedüliként történő beadásánál – 20-szoros érték volt. A kreatinin szint értéke kb. 15 %-kal emelkedett.

Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a kreatin gyomorban történő kreatininé alakulásában a savas közeg gyakorlatilag teljesen elhanyagolható. A kreatin proteinnel együtt történő szedése tehát nem befolyásolja hátrányosan a kreatin hatását, ahogy ezt már más vizsgálatok is bizonyították

by La Llave Alex