A kreatin első sorban a II. típusú rostot növeszti

A kreatin  szignifikánsan befolyásolja az izomban a feszültség maximális növekedést (izotónia) (egyszerűen kifejezve: lehetséges a nagyobb maximális súly). Az izometriás erőt nem befolyásolja, csak az izometriás állóképességre gyakorolt hatás elképzelhető. Az izomláz megelőzése az említett anyag szerint nem lehetséges.

Egy tanulmány szerint az izom 12 hetes súlyzóedzés folyamán adott kreatinpótlás melletti rosttípus-specifikus növekedése a kísérleti személyek csoportjához  viszonyítva megfelelő  táplálékpótlás nélkül az izomnövekedés  következő megoszlását mutatta (kreatinnal kontra kreatin nélkül):

I. típusú (35 % a 11 %- kal szemben),

II-A típusú (36 % a 15 %- kal szemben),

és  II-AB típusú (35 % a 6 %-kal szemben).

Az  izomnövekedés eszerint 70 %-ban a II. típusú rostot érinti (gyorsan összehúzódó izomrostok), ami a kreatin receptor rosttipikus eloszlásának figyelembe vételével  várható volt.

A kreatinpótlás befejezése

A kreatinszint a táplálékpótlás befejezése után akár egy hónapig is megnövelt maradhat. Mint ahogy az előző részekben már leírtuk, a szervezet kreatininszintje a kreatin szedése következtében valamennyivel emelkedhet. A kreatin az orvostudományban a vesefunkció markereként (jelzőanyagaként) használatos, tehát a táplálékpótlás ideje alatt végzett vérvizsgálat esetén megnövelt kreatininérték jelentkezhet, ami NEM teszi lehetővé következtetések levonását a vesefunkcióra vonatkozóan.

Az orvost feltétlenül tájékoztatni kell a kreatin szedéséről. A kreatin – mint olyan – izomépítő anyagként természetesen használhatatlan, a vesék a kreatin szedése alatt bekövetkező károsodásának megelőzése érdekében a víz formájában történő folyadékbevitel növelése nagyon ajánlott. A kreatinreceptor egyébként is a vesékben található, ami különböző spekulációkat gerjeszthet arról, hogy a kreatin egy része ott ismét újra felvételre kerül.

Alex La Llave

by Alex La Llave

2013 májusa óta vagyok a FREY Nutrition® csapat tagja. 23 évvel ezelőtt kezdtem el ezt a sportot és ez idő alatt nagyon sok kiegészítő terméket kipróbáltam.