A kreatin alkalmas a hosszú távú használatra, és semmilyen mellékhatást nem okoz.

Nincs mellékhatás 4 évnél hosszabb szedés után sem. Épp úgy emelkedett volt a kreatin vérben mért szintje a kreatint fogyasztóknál a nem fogyasztókhoz viszonyítva. Ez az érték – mely két sportolónál is éppen csak a normál tartomány felett volt – a kreatinnak a szervezetben megtalálható bomlástermékére vonatkozott.

Már korábbi vizsgálatok is kimutatták, hogy ennek a táplálék-kiegészítőnek a szedése néhány esetben enyhén megemeli e két paraméter értékét, anélkül, hogy – ez klinikailag releváns zavart jelentene. A rendelkezésre álló adatok ezen kívül azt is mutatják, hogy a kreatin szintjének ilyen emelkedései mindig reverzibilisek.

Emellett azt is meg kell jegyezni, hogy a kreatinin vérben mért szintje is igen erősen függ az izomtömegtől, és az ebben a vizsgálatban részt vevő, hosszú távon kreatint használók a többi kísérleti személlyel szemben egyértelműen megnövekedett zsírmentes testtömeggel rendelkeztek, így ez is a magasabb értékek oka lehet.
A hormonális paraméterek (többek között a testoszteron, a növekedési hormon, a kortizol) minden kísérleti személynél változatlan maradt a kreatin szedésekor.

A kreatin az 1. sz. izomépítő táplálék-kiegészítő

Mellékhatásként összesen hét kísérleti személy számolt be alkalmilag fellépő izomgörcsökről. Ezt azonban a hét sportolóból az négy személy említette a leggyakrabban, akik nem rendelkeztek tapasztalattal a kreatin táplálék-kiegészítő használatával kapcsolatban (ez megfelel 57 %-nak a 11 %-kal, illetve 20 %-kal szemben mindkét kreatinhasználó csoportban), így tehát az az állítás, hogy a kreatin fokozott mértékben vezetne izomgörcsökhöz, az adatok alapján nem igaz.

A kreatint használó csoport minden érintettje hozzáfűzte azonban, hogy nem hitték, miszerint ezért a kreatinpótlás a felelős. Az összes kreatint használó személyből csupán hárman számoltak be a feltöltési fázis közben fellépő egyértelmű mellékhatásokról, eseti gyomor-bél panaszokról (puffadások egészen az enyhe hasmenésig, mely az egyedüli kreatinadásnál is tipikus mellékhatás). Az összes szerhasználó 84 %-a eredményes és teljesítménynövelőként ható anyagként sorolta be a kreatint, melyet minden megkérdezett továbbra is használni kíván.

Érdekes volt a vizsgálat során az is, hogy a kreatint használóknál alacsonyabb volt a vér össz koleszterin és triglicerid (semleges zsírok) megfigyelhető szintje, és amit a korábbi adatok is alátámasztanak, valamivel nagyobb mértékben javult vérlipidprofilt tudtak mutatni kreatin-pótlás esetén.

Ezzel a vizsgálattal örvendetes eredmények állnak rendelkezésre a kreatin hosszabb időn keresztül történő szedésének ártalmatlanságára vonatkozóan, nem úgy, mint sok eddigi vizsgálatnál, melyeket 4 – 8 hetes, vagy annál is rövidebb kreatinpótlás után végeztek. Ennek alapján természetesen nem lehet azt a végérvényes ítéletet kimondani, hogy a kreatin – mint táplálék-kiegészítő – 100 %ig biztonságos, de a fennálló eredmények most legalább megengedik olyan következtetés levonását, hogy nem várhatók lehetséges hosszú távú mellékhatások.

Alex La Llave

by Alex La Llave

2013 májusa óta vagyok a FREY Nutrition® csapat tagja. 23 évvel ezelőtt kezdtem el ezt a sportot és ez idő alatt nagyon sok kiegészítő terméket kipróbáltam.