Több mint négy évi alkalmazás után sincsenek mellékhatások

Végre egy hosszú távú vizsgálat (még ha visszatekintő is, tehát utólag beszerzett adatokról van szó), amelyik a kreatin, mint táplálék-kiegészítő lehetséges hosszú távú mellékhatásaival foglalkozik.

A kreatin több hónapos, vagy akár több éves szedésére vonatkozóan mindig újból és újból hallani azokat a kritikus hangokat, amelyek az ilyen hosszan tartó kretinpótlás veszélyeire figyelmeztetnek, mivel az anyag táplálék-kiegészítőként csak kb. 10 éve kapható nagyobb mértékben, és ezért még nincs véglegesen értékelve. Az itt ismertetett vizsgálat legalább a kreatin 4 éven keresztül folytatott pótlásával kapcsolatban fújja le a kiadott figyelmeztetést.

A kreatin alkalmas a hosszú távú használatra is

A Schilling és munkatársai által végzett vizsgálat során különböző sportágakat (könnyű atlétika, súlyemelés, amerikai futball) űző 26 sportolót kérdeztek a hatásokról és a kretinpótlás alatti lehetséges mellékhatásokról. Klinikailag vizsgálták őket és összesen 65 vérértéket határoztak meg, beleértve a hormonokat is.

A kísérleti személyek közül hétnek nem volt tapasztalata a kreatin szedésével kapcsolatban (kontrollcsoport), kilencen szűk egy éve szedték ezt a táplálék-kiegészítőt, és tíz kísérleti személy már több mint egy évtől egészen négy évig terjedő időszakban ciklusszerűen alkalmazta a kreatint. A szedési ciklusok tipikusan 4 hétig tartottak, melyek után 1 – 4 hétre abbahagyták a szedést.

A „feltöltési dózis“ az első héten átlagosan 13,7 g volt naponta, a pótlás többi ideje alatt a „fenntartó dózis“ átlagosan hasonlóan magas, 9,7 g volt naponta. A vizsgálat időpontjában minden vizsgált kreatinhasználó a „fenntartási fázisban“ volt.

A kísérleti személyeknél meghatározott minden vérparaméter a normális tartományban helyezkedett el, eltekintve a két „szélsőségest“ néhány enzimparaméternél, melyek azonban mindegyik csoportban megtalálhatók voltak, és kreatin pótlásával fennálló semmilyen összhangra nem engedtek következtetni. A két csoport között nem voltak statisztikailag szignifikáns különbségek, kivéve a szérumban mért összes proteintartalmat, mely annál a csoportnál, amelyik szűk egy éve alkalmazott kreatinpótlást, valamivel magasabb volt, mint a többi csoportnál.

by La Llave Alex