A fehérjekoncentrátumok megkönnyítik a proteinfelvételt

A sport a táplálék-kiegészítők formájában alkalmazott fehérje nélkül elképzelhetetlen, majdnem minden teljesítményorientált sportoló használ naponta fehérjetermékeket szervezete optimális és elegendő mennyiségű fehérjével történő ellátása érdekében. Mivel azok gyorsan, kényelmesen,  bárhol elkészíthetők és elfogyaszthatók, a fehérjekoncentrátumok jelentősen leegyszerűsítik a napi protein-felvételt.

Mint ahogy előzetesen említettük, a fehérje egyedi aminosavak sokaságából áll, amelyből 20 különösen fontos a szervezetünk számára. Ide tartoznak pl. a BCAA-k ( = az elágazó láncú aminosavak, az L-leucin, az L-izoleucin, és az L-valin,), az L-glutamin, az L-arginin, az L-cisztein, L-tirozin stb.

Az egyes aminosavak láncokká alakulva kötődnek egymáshoz, ezeket peptideknek is nevezik és például az aminosav-termékekben fordulnak elő. Minél rövidebb egy protein aminosav-lánca, annál könnyebb megemészteni és annál könnyebben épül be az izomsejtekbe.

A proteinek hozzájárulnak az izomépítéshez

A proteinek nagyon fontosak az izomépítéshez és a regenerációhoz, mivel védik és építik az izomsejteket és helyreállítják a sérült izomrostokat. Az irodalomban abból indulnak ki, hogy a proteinek funkciója a sport során a következő lehet:

Edzés előtt

  • az izomleépülés csökkentése
  • gyors energiatartalék nagy terhelések esetén
  • az olyan sztresszhormonok csökkentése, mint az adrenalin és a kortizol
  • a vércukorszint stabilizálása nagy terhelések esetén

Edzés után

  • az izomépítés ösztönzése
  • a sejtek regenerációs idejének lerövidítése
  • az anyagcsere végtermékek leépítése és méregtelenítése

Izomvédő hatás proteinek által

Intenzív edzés esetén az izomzat igénybe van véve és ingerelve van. Az izom nincs hozzászokva ehhez a terheléshez és alkalmazkodnia kell ahhoz, hogy védje az izomrostokat az újbóli terheléstől. Az edzés által előidézett növekedési inger okozta adaptáció (= alkalmazkodás) hatása az izomtömeg át-és felépítése. Ennek során az izomrostok új „kötegekkel“ lesznek körbevéve, miáltal azok feszesebbek és nagyobbak lesznek.  Az izomköteg izomrostok ezreiből áll, amelyek proteinek által újra felépíthetők (lásd ehhez a következőt is: Az izomzat).

A protein hozzájárul az izom megtartásához

Az izomtömeg felépítéséhez kívülről bevitt fehérje-építőelemekre mint építőanyagokra van szükség. Csak azután épül új izom, miután ezek a táplálékkal vagy táplálék-kiegészítők formájában, megfelelő mennyiségben bevitelre kerültek. Ugyanakkor nem kizárólag izomépítő folyamatok esetében fontos a megfelelő protein- és aminosav-ellátás, hanem diéták idején az izomvédelemben is meghatározó szerepet játszik.

Mialatt a bevitt fehérje az izomproteinek energianyerésre történő lebontását akadályozza meg, hozzájárul az izom megtartásához. Különösen az L-leucin, L-izoleucin és az L-valin BCAA-k relevánsak az említett védelem során, miután intenzív fizikai terhelés esetén még az izomszövet előtt felszívódnak és energiaként kerülnek felhasználásra.

Proteinek az állóképességi sport során

Az állóképességi sportban is fontos szerepet játszanak a proteinek és építőelemeik. Tanulmányokból kiderült, hogy intenzív és hosszú ideig tartó izomterhelés során a szervezet fokozottan használja energianyerésre a fehérje építőelemeket.

Az állóképességi sport esetében is fontos a fehérje

Vizsgálatok ugyanakkor bizonyítják az izomleépítő hatást is intenzív terhelések közben, illetve azokat követően is (Williams, 1997, Ferreira et al., 1997, Mero, 1999, Coombes et al., 2000). A fehérje építőelemek rendszeres bevitele során a szervezet többször táplálkozhat ezekből, védik az izmot a leépülési folyamatoktól. A tanulmány szerint az aminosavak így képesek kímélni a szervezet glükogéntartalékait, megakadályozhatják a teljesítmény energiahiány miatti korai visszaesését, és meghosszabbíthatják az edzés során a kitartóképességet.

Alex La Llave

by Alex La Llave

2013 májusa óta vagyok a FREY Nutrition® csapat tagja. 23 évvel ezelőtt kezdtem el ezt a sportot és ez idő alatt nagyon sok kiegészítő terméket kipróbáltam.