A B1 vitamin, illetve tiamin egy vízben oldódó vitamin, mely fontos szabályzó funkciókat vállal a szervezetben, hogy a szénhidrátok, a zsírok és az alkohol energiává alakuljanak át.

Az erősportokat űző sportolók több tiamint igényelnek, mint a nem sportolók

Igen jelentős az idegszövetek és a szívizom működése szempontjából is. Az energia-anyagcserében betöltött központi feladata miatt a tiaminszükséglet összefügg a kalóriabevitellel, vagyis minél több kalóriát vesz fel a szervezet, annál több tiamint kell a tápláléknak egyidejűleg tartalmaznia.

Mivel a teljesítménysportban általában magasabb energiabevitelre van szükség, végső soron a B1vitamin szükségletnek is ehhez kell igazodna. A tiamin megakadályozza az anyagcsere mérgező melléktermékeinek kialakulását, melyek a szívet és az idegrendszert károsíthatnák. A napi energiafelvétel felhasználásában betöltött nagy jelentősége miatt első sorban az erősportokat űző, extrém mennyiségű kalóriát fogyasztó sportolók  számára kell biztosítani az elegendő  B1 vitaminnal való ellátást.

A sertéshús, a máj, a teljes kiőrlésű magvakból készült termékek és a hüvelyesek bőségesen tartalmaznak B1 vitamint.

by La Llave Alex