Kiegyensúlyozott protein utánpótlás

Az izomsejtek kiegyensúlyozott fehérje-ellátásának biztosítására a naponta szükséges proteinmennyiséget 4-5 étkezésre a nap folyamán egyenletesen kell elosztani. Így elkerülhető a protein-ingadozás az aminosav gyűjtő helyeken és a szervezet egyenletesen látható el építőelemekkel.

A nyújtott hatású, lassú proteinek esetében meghatározó, hogy az olyan lassú proteinfrakciók, mint a tejprotein, 60% fölötti arányban legyenek. A folyamatos fehérje-ellátás révén a tejprotein többek között „éjjeli protein”-ként, lefekvés előtt kiválóan alkalmas. Különböző protein nyersanyagok vegyítésével egy jó többkomponensű protein a kazeinnel/tejproteinnel, mint mono-fehérjével történő összehasonlításban megnövelt biológiai értéket kínál, és utóbbinál mindig előnyben részesítendő.

Megfelelő protein – megfelelő időben

  • Fehérje közvetlenül ébredés után: Gyors proteinek*, mint a Whey Protein, Whey Izolátum, hidroizolátumok.
  • Fehérje köztes étkezések alkalmával: Lassú Proteinek**, mint a többkomponensű protein (Protein-Mátrix tej, savó- és tojásproteinből).
  • Fehérje edzés előtt: Gyors protein, mint a Whey Protein vagy inkább Whey Izolátum, folyékony aminosavak és BCAA-k kapszula vagy por formájában.
  • Fehérje edzés után: Gyors protein, mint a Whey Protein vagy Whey Izolátum, folyékony aminosavak és BCAA-k kapszula vagy por formájában és glutamin.
  • Fehérje lefekvés előtt: Lassú Proteinek, mint a tejprotein és a többkomponensű protein

* a gyors proteinek olyan proteinek, amelyek gyorsan szívódnak fel a vérben

** a lassú proteinek csak lassan szívódnak fel és hosszantartóbb protein-ellátáshoz vezetnek (lásd ehhez: Különféle proteinfajták)

Alex La Llave

by Alex La Llave

2013 májusa óta vagyok a FREY Nutrition® csapat tagja. 23 évvel ezelőtt kezdtem el ezt a sportot és ez idő alatt nagyon sok kiegészítő terméket kipróbáltam.